Voorbeelden uit de praktijk

*Karen*

Ik heb Bach druppels gebruikt voor mijn onrust en doorgaans nogal drukke hoofd. Susan heeft uitgebreid de tijd genomen om alles met mij door te nemen en heeft op basis daarvan druppels samengesteld. Deze druppels hebben mij geholpen om meer rust vinden en het beter herkennen van mijn grenzen, zowel lichamelijk als geestelijk. Tussendoor heeft ze regelmatig gevraagd hoe het gaat en advies gegeven. Uiteindelijk zijn de druppels ook weer wat aangepast, passend bij deze volgende periode.

Ik heb Susan ervaren als betrokken, vriendelijk en professioneel. Ze blijft je volgen en indien gewenst van advies voorzien. Door mijn ervaring en de ervaring met de Bach druppels voor mijn hond, kan ik haar van harte aanbevelen voor mens en dier!

****************************************************************************

*Carolien*

Ik heb Susan benaderd voor een Bachbloesemremedie, omdat ik last had van verschillende dingen: soms gebeuren er dingen die me irriteren, bijvoorbeeld in de winkel, als ik de hond uitlaat of in het verkeer. Ik zeg er nooit wat van, maar heb soms nog uren later last van negatieve gedachten. Allerlei scenario’s in mijn hoofd over wat er had kunnen gebeuren en wat ik had kunnen zeggen. Het kostte bergen energie en mijn humeur werd er niet beter op. Ook heb ik de neiging tot piekeren en een beetje down zijn, maar dat laat ik aan de buitenwereld niet merken. Ik doe altijd aardig en opgewekt, ook als ik me niet zo voelde. Ik vond het lastig om bij mijn gevoel stil te staan en negatief gevoel er te laten zijn. Mijn partner merkte het juist wel maar omdat ik het wegstopte, kon ik het niet goed verwerken en daar had ik ook in mijn relatie last van. Daarnaast zijn er ook gebeurtenissen die me heel verdrietig en boos maakten, die ik moeilijk kon verwerken. Hoewel ik goed kan slapen, sliep ik onrustig en stond ik soms moe op.

Susan heb ik leren kennen als iemand die heel zorgvuldig en to the point te werk gaat. Ze geeft me het gevoel dat ze niet oordeelt over wie ik ben en dat al die kanten er mogen zijn. Tegelijkertijd vraagt ze ook door en houdt ze me een spiegel voor, zodat ik niet ‘weg kom’ met vertellen dat het goed gaat als dat niet het geval is. Aan de ene kant heel serieus en uitgebreid maar Susan heeft ook humor en dat is wel een heel fijne combinatie.

In de eerste instantie merkte ik niet zoveel van de Bachbloesemdruppels, behalve dat ik veel ging dromen. Het dromen blijkt ook verwerking te zijn. Ook merkte ik dat ik boosheid voelde over de kleinste dingen. Mijn masker ging af en daardoor kon ik veel beter bij mijn gevoel komen en dat ook uiten. Daarna werd de boosheid minder heftig en merkte ik ineens op dat ik veel minder lang blijf hangen in vervelende dingen. Het piekeren en scenario’s in mijn hoofd bedenken is veel minder geworden. Ik heb het gevoel dat ik meer mezelf ben en ook aan anderen laat zien en dat ik beter in balans ben. Het bijzondere is dat het zo geleidelijk gaat maar in een paar maanden tijd is er al een groot verschil. Bachbloesems werken zo zacht en subtiel en tegelijkertijd zo doeltreffend. Heel bijzonder…

******************************************************************************

*Sandra*

Via een bericht over een dier dat is behandeld met Bachbloesem heb ik Susan gevraagd of ze ook mensen kan behandelen. Ik had behoorlijk wat klachten en ben vroeger ook door het GGZ behandeld. Onder andere voor trauma’s, depressies, angsten en veel later is ook de diagnose Asperger gesteld. Ik ben zo gevoelig voor prikkels. De geringste geluiden doen pijn. Simpele dingen zoals een boodschap doen of een bus- of treinreis zijn enorme ondernemingen; al die prikkels! En al die onzekerheden! Ik vermijd ze als het kan, maar soms moet je gewoon ergens heen.

Bij het GGZ ben ik uitbehandeld en ik heb nog wel een beetje antidepressiva, maar verder dan dit kom ik er niet mee.  Ik was benieuwd wat Bachbloesem voor mij kan doen, omdat ik ook over de behandeling van dieren zulke mooie resultaten las. En het idee van een middel dat rechtstreeks uit de natuur komt, zonder synthetische toevoegingen, sprak me aan. Bovendien kan het goed samen met mijn andere medicijnen.

Ik heb moeite om mijn lijf te voelen en stil te staan bij wat ik ergens bij voel. Als ik dan iets voel of een mening heb, dan is dat ook heel sterk; zwart of wit. Er is weinig nuance en ik heb ook moeite om me te verplaatsen in andermans standpunt als dat niet het mijne is. Dat geeft in contacten met anderen spanningen, niet in de laatste plaats voor mezelf omdat ik dan een soort lachmasker opzet en doe wat sociaal wenselijk is. Wanneer ik dan iets in mijn lijf voel, ben ik vaak heel bang. Ik denk dat ik de ergste ziekten heb, waardoor ik ook paniekaanvallen met hyperventilatie heb. Ik heb zelfs best regelmatig de huisarts of huisartsenpost gebeld omdat ik bang was dat ik het aan mijn hart had of zoiets. Er bleek gelukkig niets aan de hand te zijn, maar die angsten waren wel heel heftig. Dit soort dingen putten me voortdurend uit. Over moeilijke gevoelens kon ik moeilijk praten. Dat stopte ik liever weg. Ook had ik allerlei rituelen, de hele dag door. Geen gekke of enge dingen hoor, maar alles moet bij mij wel op een bepaalde volgorde of een bepaalde manier. Wanneer de dingen dan niet lopen zoals gepland, dan maakt me dat van slag.

Susan behandelt mij nu een ongeveer een half jaar. De samenstelling van het flesje stelt ze af en toe bij. Ik merkte sommige dingen heel direct en andere dingen vielen wat later op zijn plek. Wat ik bijvoorbeeld heel grappig vond is dat ik in een discussie met mijn partner een veel genuanceerder standpunt innam. Ik! Genuanceerder! Inmiddels heb ik een aantal flinke treinreizen gemaakt en ik merk dat ik veel minder angstig ben, veel minder van streek raak als er iets in de reisplanning anders loopt en ik kan de prikkels beter handelen. In de eerste maanden heb ik veel gedroomd. Ik had veel te verwerken. De angsten en dwangmatige rituelen bijna helemaal verdwenen, waardoor ik ook veel beter slaap en meer energie heb. Ik sta beter in contact met mezelf en kan beter verwoorden wat ik denk en voel. Daardoor kan ik ook in contacten met anderen mijn grenzen beter aangeven. Inmiddels zijn we zover aan het afbouwen met de druppels, dat ik ze nog maar 1 keer per dag nodig heb. Ik had nooit kunnen bedenken dat Bachbloesem zo’n goede impact zou kunnen hebben.

Wat ik fijn vind aan Susan is dat ze eerlijk en duidelijk is. Je kunt merken dat ze de moeite doet om precies te snappen wat je bedoeld, zonder dat ze je veroordeeld. Ook vind ik het fijn dat je tussendoor bij haar terecht kan met vragen.

********************************************************

*Maya*

Ik kwam bij Susan omdat ik last had van een verkrampte kaak. Stressgerelateerd en het had te maken met oude patronen, met me vastbijten. Ik was erg besluiteloos en had last van verschillende soorten compulsief gedrag als overeten.Het eerste gesprek verbaasde me door de grondigheid en de uitgebreidheid van de vragen. Susan kan heel goed luisteren en aftasten en neemt de rust om echt te kijken wat je nodig hebt.De druppels helpen op een zachte manier om te veranderen. Susan blijft regelmatig controleren of de samenstelling van de therapie nog goed is of dat er iets veranderd is, of er iets uit kan of bij moet. Door rake vragen weet ze goed de essentie van wat je wil zeggen te vangen.In de loop van de maanden is er wel veel veranderd. Ik kan niet zeggen dat alle spanning uit de kaak verdwenen is of dat ik geen compulsief gedrag meer vertoon 😉 Maar ik herken mijn valkuilen eerder en als er iets gebeurt wat me van mijn stuk brengt ben ik eerder weer in balans, ik blijf er  niet meer zo lang hangen. Alsof ik wat losser ben. Ook stukken minder besluiteloos, veel kordater.Al met al ben ik blij dat ik het gedaan heb, kan het iedereen aanbevelen.

In eerste instantie was ik wat sceptisch en had de instelling: baat het niet dan schaadt het niet, laten we het een kansje geven. Maar het werkt wel degelijk.